Valmennus ja ohjaus

Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus

Neuropsykiatrinen valmennus on tarkoitettu henkilöille, joilla on neuropsykiatrisia erityisvaikeuksia (esim. ADHD, autisminkirjo, Tourette).  Valmennuksesta hyötyvät myös ne henkilöt, joilla on arjen hallinnan ja oman toiminnan ohjaaminen haasteellista, eli palveluun voi hakeutua ilman diagnoosiakin.

Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus on tukimuoto, jolla pyritään vahvistamaan arjen sujuvuutta tilanteissa, joissa neuropsykiatriset oireet ja toiminnanohjauksen vaikeudet aiheuttavat haittaa toimintakyvylle. 

Valmennuksessani on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen lähestymistapa, jossa pohjana on elämänkaariajattelu sekä neuropsykiatrinen tieto ja ymmärrys. Tarkoituksena on edistää myönteisellä tavalla valmennettavan käsitystä itsestään ja kyvyistään. Keskeistä on elämänhallinnan ja arjen sujumisen tukeminen, vahvuuksien ja voimavarojen esiin tuominen ja hyödyntäminen ohjaamalla ja auttamalla.

"Neuropsykiatrinen valmennus tarjoaa tukea psykososiaalisten sekä fyysisten taitojen vahvistamisessa, arjenhallinnassa, elämänhallintaongelmissa, lapsen ja nuoren sekä aikuisiän itsenäistymisvaiheissa, koulutus- ja urasuunnitelmien selkiyttämisessä. Se sopii myös ratkaisukeskeisten valmennustaitojen kehittämiseen työelämän eri alueille. Sen avulla pyritään auttamaan asiakasta pääsemään tavoitteisiinsa, jotka ovat asiakkaan määrittelemiä" (Alfa Partners Academy).

Tarjoamani ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus on toiminnallista,  käytännönläheistä, tavoitteellista ja voimavaroja vahvistavaa toimintaa, joka lähtee asiakkaan yksilöllisistä tarpeista. En tarjoa perinteisiä, hieman vaivaannuttavaa vastaanottoistuskelua, vaan tulen sinun luoksesi, arkeesi, omiin ympäristöihisi. 

Valmennuksen sisältöjä

Valmennus rakentuu aina juuri sinun tarpeidesi ja elämäntilanteesi mukaan, jokaisen polku on yksilöllinen. Suunnitellaan yhdessä valmennusjakson pituus, tavoite ja sisällöt. Saat uutta opeteltavaa minun ohjauksessani, ja pääset harjoittelemaan taitoja ja keinoja itsenäisesti omassa arjessa. Teemoja voivat olla esim.

- omien erityispiirteiden tutkiminen, hyväksyminen
- itsetuntemuksen vahvistaminen, voimavarojen ja vahvuuksien löytäminen ja käyttöön ottaminen
- sosiaalisten taitojen ja vuorovaikutuksen harjoittelu, sosiaalisten tilanteiden harjoittelu
- arjen sujumisen varmistaminen, konkreettiset keinot kaaoksen kesytykseen
- koulussa ja työssä jaksaminen ja pärjääminen, tukitoimet
- tulevaisuuden suunnittelu

Koira-avusteinen valmennus

Tarjoan mahdollisuuksien mukaan ratkaisukeskeistä neuropsykiatrista valmennusta myös koira-avusteisesti. Tapaamiset, joissa koira on mukana työparina, suunnitellaan aina erikseen.  

Koiran vaikutus ihmisen hyvinvointiin

Vaikutus fyysiseen hyvinvointiin:

- Koiran silitys ja koskettaminen kohottaa ihmisen oksitosiinitasoja ja samalla stressitasot pienenevät. 

- Koiran käsittely laskee verenpainetta

- Koira edistää asiakkaan kuntoutumista

- Koiran avulla on helpompi siedättää yli- tai alivirittynyttä aistijärjestelmää

Vaikutus psyykkiseen hyvinvointiin:

- Koira motivoi ja antaa positiivista palautetta

- Koiran kanssa toimiminen kohentaa itsetuntoa

- Koiran avulla oppiminen ja opiskelu on helpompaa

- Koiran avulla jaksaa harjoitella pidempään

Vaikutus sosiaaliseen hyvinvointiin:

- Koira auttaa keskustelun alkuun sekä ryhmässä että yksilötapaamisilla

- Koira helpottaa ryhmän ryhmäytymistä

- Koira helpottaa yksilön ryhmään osallistumista

- Koiran avulla on helpompi harjoitella kommunikaatio- ja vuorovaikutustaitoja


Lähde: Päivi Latvala-Sillman, Työparina koira

Esimerkkejä koiran kanssa toteutettavien käyntien sisällöistä

Koiratapaamisilla asiakas pääsee halutessaan touhuamaan koiran kanssa, mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon. Toisinaan koiran tärkein tehtävä voi olla aidon läsnäolon tuoja, maadoittaja, eikä sen tarvitse välttämättä tehdä mitään erikoisempia tehtäviä. 

Koiran kanssa on myös helpompaa lähteä liikkeelle, vaikkapa metsälenkille, jossa vaikeistakin asioista keskusteleminen voi sitten olla helpompaa. Metsässä on mahdollisuus myös touhuta koiran kanssa esimerkiksi erilaisten etsimistehtävien, luonnon temppuratojen ym. parissa. 

Koiran kanssa voi tehdä erilaisia tehtäviä ja temppuja, kokeilla koiran ohjaamista ja näin saada sekä vastakaikua, kohdatuksi tulemista sekä onnistumisen kokemuksia. Koiran kanssa voi leikkiä, iloita, pelleillä ja hassutella. Se myös kuuntelee, jos sinulla on jotakin kerrottavaa. 


Koiran kautta voidaan peilata omaa hyvinvointia ja sen rakennuspalikoita, pohtimalla esimerkiksi stressitekijöitä omassa arjessa, levon ja liikunnan tasapainoa, ruokailutottumuksia ja niin edelleen. 

Koira kohtaa sinut aina ilolla ja sellaisena kuin olet, se ei aseta sinulle odotuksia ja ennakkoluuloja. Olet sen mielestä aivan mahtava tyyppi. Koira ei teeskentele olevansa kiinnostunut sinusta, vaan on aidosti läsnä. Se elää tässä ja nyt ja toivottavasti opettaa samaa myös meille

Luo kotisivut ilmaiseksi!